Velen weten dit niet, maar de techniek van 3D printen bestaat al 30 jaar. We gebruiken deze techniek voor meerdere producten in ons dagelijks leven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan speelgoed, huishoudelijke apparatuur, gereedschappen etc. Verder wordt de 3D printtechnologie ook toegepast binnen de automotive industrie, de lucht- en ruimtevaart, de medische wereld en de bouw. Vooral binnen de medische wereld is de 3D printtechnologie een grote stap voorwaarts gebleken. Door middel van deze technologie kunnen slachtoffers van brandwonden gemakkelijker geholpen worden. Er kan namelijk menselijk weefsel geprint worden.

4D printtechnologie gooit daar nog een schepje bovenop. Door het toevoegen van polymeervezels met een vormgeheugen aan een composietmateriaal kun je door middel van een 3D printer een voorwerp afdrukken dat van vorm kan veranderen. Deze verandering is afhankelijk van de blootstelling aan temperatuur, licht of een bepaalde vochtigheid. In de natuur gebeurt dit al eeuwenlang. Kijk maar naar de bladeren van de bomen als die in de herfst van vorm en kleur veranderen.

4D printing zal onze wereld gaan veranderen. En deze verandering is inmiddels al van start gegaan. De belangrijkste innovatie bij het 4D printen is dat er door gebruik te maken van slimme materialen die pre geprogrammeerde informatie kunnen opnemen in staat zijn om zichzelf te veranderen of samen te stellen. Stel je voor dat de banden op je auto deze eigenschappen zouden hebben, dan afhankelijk van de weersomstandigheden zal de grip en het profiel zich aanpassen aan de situatie. Winterbanden zouden dan niet meer nodig zijn.

Maar ook kleding gaat zich in de toekomst aanpassen, wordt het warmer, dan kan er meer lucht doorheen gaan, en gaat het plotseling regenen, dan wordt je jurk waterafstotend. En de meubelen die je bij IKEA koopt zetten zich zelf in elkaar, je hebt dan daar geen ruzie meer met je partner over.

Ook het leger heeft baat bij deze technologie. Uniformen veranderen van kleur en passen zich aan de omgeving aan. Een optimale camouflage, net als een kameleon. Maar ook kunnen de 4D geprinte uniformen alle weersomstandigheden aan. Of het nu erg warm of erg koud is, de kleding kan veranderen en zich aanpassen aan de heersende temperatuur.

En verder nog te denken aan de bouwwereld. We printen de componenten, laden deze op een vrachtauto en laden deze af op de bouwplaats. Vervolgens gaan deze componenten zichzelf assembleren. En afhankelijk van het klimaat, past de binnentemperatuur zich automatisch aan en creëert op deze manier een ideale leefomgeving voor de bewoners.

4D printing biedt heel veel mogelijkheden en uitdagingen. De ontwikkelingen op het gebied van nanotechnologie, materiaalkunde etc bieden de mogelijkheden om op korte termijn materie intelligent te kunnen maken. Met andere woorden we kunnen materie programmeren. Alleen schuilt hier ook een gevaar in. Hackers kunnen dan de zaak
saboteren of nog ergen daar misbruik van maken. Zaak is het dan ook voor de wetgever om hier nu al op te anticiperen en er voor te zorgen dat ze de juiste medewerkers in dienst hebben.

Meer over de technologie van 4D printen kunt u vinden op o.a. bijgaande video.
https://www.youtube.com/watch?v=3GwVpgpxhh8