Een wereld zonder social media is nu niet meer voor te stellen. Wel zie je een verschuiving in de populariteit van de social media. Youtube en Pinterest zijn favorieten. Terwijl Twitter en Facebook inmiddels al wat klanten kwijt zijn geraakt. Mede door de invoering van niet alleen de AVG ( privacywetgeving) maar ook door diverse schandalen die de afgelopen jaren rond deze platforms zijn geweest.

Ook cybercriminelen maken grif gebruik van social media. En omdat er in steeds meer techniek in al onze dagelijkse gebruiksvoorwerpen zit, wordt het voor de cybercrimineel steeds gemakkelijker om in ons social en privéleven binnen te dringen.

We kennen inmiddels al ruim 400 social media platforms. En deze worden niet alleen gebruikt door “gewone” mensen. Ook de terroristen van IS maken hier handig gebruik van om hun terroristische propaganda te verspreiden. De waakhonden van Youtube en Facebook kunnen dit niet tegenhouden. Als voorbeeld Youtube. Daar wordt per minuut ruim
300 uur aan content opgezet. Daar is geen menskracht tegen op gewassen.

Ook hier biedt Kunstmatige Intelligentie (KI) en machine learning uitkomst. De Britse regering heeft inmiddels een nieuw systeem dat helpt om de terroristische propaganda van IS met een scoringspercentage van ruim 99,99% te herkennen en te verwijderen van social media platforms. Dit programma is met name gespecialiseerd in video’s. Concreet betekent dit dat er van de 1000 video’s er maar nog maar een door een mens hoeft worden bekeken. Een
grote stap voorwaarts bij het bestrijden van het digitale terrorisme en propaganda.

Het aanpakken van cybercrime is aan aanpak van multidisciplinariteit. Cybercrime is namelijk een zeer complex probleem. Vanuit sociologisch perspectief kan men kijken waarom we online soms zo goedgelovig zijn. Met een psychologische bril op kan men kijken waarom we zo snel in online fraude trappen, en klikken op bijvoorbeeld phising mails. Zo zijn er meerdere discipline te benoemen die samen moeten werken om deze vorm van criminaliteit aan te pakken. En de wetgever mag hierbij niet worden vergeten. Deze zal veel proactiever aan de slag moeten gaan met het actualiseren van haar strafwetten, om ervoor te zorgen dat het voor cybercriminelen steeds minder interessant wordt en er een steeds grotere pakkans gaat bestaan. De samenwerking met de technische verbindingsindustrie in combinatie met KI en machine learning is daarbij uiteraard ook evident.

Dat we cybercrime en terrorisme ooit uit onze samenleving kunnen uitbannen zal een illusie zijn, wel kunnen we door alert te zijn en elkaar informeren ervoor zorgen dat we niet getroffen worden door een aanval.