Een wereld waarin straatverlichting overbodig is. Dus geen extra energie meer nodig om ’s avonds de lampen te laten branden, maar bomen en struiken die zorgen voor het nodige licht. Een horrorscenario voor producenten van lampen en verlichtingsapparatuur, en ook voor de energiemaatschappijen, want deze zien dan hun verdienmodel verdwijnen. Voor de 20-20-20 doelstellingen van de Europese Unie past deze ontwikkeling echter zeer goed bij de geformuleerde ambities.

Momenteel zijn onderzoekers bezig met een onderzoek naar bioluminescentie van kwallen en insecten. In Parijs is een startup genaamd Glowee al een eind op weg om dit scenario in de praktijk om te zetten. Het doel is om deze technologie in te zetten om reclameborden en gevels te verlichten. Als u binnenkort in Parijs over de Champs-Elysees flaneert zult u getuige zijn van deze ontwikkeling.

Daan Roosegaarde, een Nederlandse ontwerper, gaat dit nog niet vergenoeg. Door middel van genetische manipulatie van planten wil hij bereiken dat deze net zoveel licht gaan geven als bepaalde insecten of zeedieren. Hij maakt daarbij gebruik CRISPR. Dit is een genbewerkingssoftware. Hierdoor zou het mogelijk zijn om bomen, net als vuurvliegjes, te laten gloeien en daardoor voor een verlichte straat te zorgen. In bijgaande film krijgt u al een impressie van dit fenomeen.

Deze ontwikkelingen bieden de nodige uitdagingen voor de technische verbindingsindustrie. Businessmodellen en verdienmodellen zullen op een andere manier bekeken moeten worden of helemaal herzien moeten worden. Producten zullen moeten gaan concurreren met fenomenen die gratis beschikbaar zijn in de natuur. Een ontwikkeling die het spannend en interessant maakt om te werken in de technische verbindingsindustrie!