De afstand tussen de Aarde en Mars is op 31 juli 2018 maar 57 miljoen kilometer. Op die dag is de afstand tussen deze twee planeten nog nooit zo klein geweest. En op de 31 ste juli 2018 wil Musk een Dragon-2 capsule naar Mars sturen, en dat iedere 26 maanden opnieuw. Deze Dragon-2 capsules zijn bevoorradingscapsules. Het idee is om op Mars planten te laten groeien om op deze manier zuurstof te creëren. Hiervoor zal er door robots een broeikast worden geplaats en deze robots zorgen dan ook voor de planten. Op deze manier is er dan een begin gemaakt om Mars te kolonialiseren.

Over 100 jaar wil Elon Musk het interplanatery transport system, ITS genoemd met een raket, de zogenaamde Big Falcon Rocket, naar Mars sturen. Deze raket is een fenomeen met een lengte van 122 meter en met 51 Raptormotoren. Aan boord van het ruimteschip is plaats voor ongeveer 100 mensen en de reis zal ongeveer vijf maanden duren. De kosten voor een kaartje bedragen momenteel nog 10 miljard dollar, maar zullen in de toekomst nog maar 200.000 dollar gaan kosten. Daarbij zullen de eerste vluchten zeer risicovol zijn. De kans dat je niet meer terugkomt zijn reëel aanwezig volgens Musk.

Is Musk een fantast? Het klink allemaal fantastisch als je zijn verhaal hoort. Voor Boeing is het geen fantasie, zij hebben aangegeven dat zij eerder dan Musk naar Mars zullen gaan.
Samen met NASA bouwt Boeing momenteel aan een zeer krachtige raket die geschikt is voor ruimtereizen, en dus ook voor een reis naar Mars. Boeing ziet het vliegen naar de verschillende ruimtebestemmingen als een commerciële markt en zet hierop dan ook vol in.

Musk gaat echter verder, hij wil Mars kolonialiseren, dat wil Boeing niet. Volgens Musk is het noodzakelijk dat de gaat kijken naar alternatieven voor de planeet Aarde, om te zorgen dat de mensheid kan blijven voortbestaan.

Deze ontwikkelingen die gedeeltelijk in de nabije toekomst liggen, vergen veel van de kwaliteiten en de capaciteiten van de mensen die werkzaam zijn binnen de technische verbindingsindustrie. Raketten die een afstand van 57 miljoen kilometer moeten overbruggen moeten technisch uitstekend in elkaar zitten. Kwaliteit staat hierbij centraal.